Kuchynské spotrebiče vysokej kvality
navrhnuté a vyrobené pre Vás v Austrálii
 
"As the old saying goes: you pay for QUALITY and QUALITY lasts the test of time" - Justin Chellis, Ayr, Queensland.

Časté otázky týkajúce sa pomalého odšťavovača Optimum

Dobrý počiatočný bod je prezrieť si naše video „Spoznajte svoj odšťavovač Optimum“!


Aký je rozdiel medzi jemným sitom (filtrom), sitom s veľkými dierami a sitom bez dier?

Odšťavovač má jemné sito pre tvrdšie potraviny (materiál ULTEM/PEI) a hrubé sito pre jemnejšie potraviny – vrátane ovocia (nylonový materiál).

Jemné sito má diery, ktoré sú menšie, aby sa do šťavy dostalo menej dužiny. Hrubé sito umožňuje preniknutie podstatne väčšieho množstva dužiny. (plné vlákniny)

Vo väčšine prípadov je vždy možné použiť jemné sito, ak teda nechcete viac dužinatú šťavu – avšak to záleží od vašich preferencií.

Sito bez dier, ktorému sa niekedy hovorí homogenizačné sito (materiál ULTEM/PEI) slúži na vyrábanie orechových masiel, zmrzlín a jedla pre deti a od dužiny neoddelí žiadnu tekutinu.

 

Tipy pre používanie modelu Optimum 400 a vyhnutie sa zablokovaniu pri súčasnom obmedzení dužiny:

Tip #1) Potraviny do odšťavovača netlačte/nestrkajte

Väčšina z náš odšťavovala pomocou starších odšťavovačov založených na systéme odstredenia. Ak si pamätáte, tieto stroje si vyžadovali, aby ste do nich potraviny tlačili/strkali silou a umožňovali použiť veľké položky - ako napríklad celé jablká. Bolo potrebné, aby ste mrkvu alebo jablká silou zatlačili na točiacu sa čepeľ, ktorá ich rozsekala na malé lietajúce kúsky.

V prípade odšťavovača Optimum alebo akéhokoľvek iného pomalého odšťavovača toto stlačenie/strkanie/zatlačenie silou nepoužívajte. V tomto zariadení sa nenachádza žiadna točiaca sa čepeľ a nedochádza k sekaniu. Nie je potrebné žiadne tlačenie. Namiesto toho jednoducho nechajte potraviny, nech spadnú do „žuvacieho slimáka“. Nie je potrebná doslova žiadna sila a tlačenie príliš veľkého množstva potravín do sklzného žľabu môže mať za následok, že príliš veľa zeleninovej masy zapchá slimák, v dôsledku čoho bude do vašej šťavy pretekať viac dužiny alebo sa odšťavovač zablokuje.

Keď odšťavujete bylinky, dávajte do odšťavovača Optimum naraz iba malé množstvo - nasekajte bylinky na krátke, približne 3 cm dlhé časti. Vďaka tomu môže odpad ľahko vyjsť zo sklzného žľabu. Nie je potrebné, aby ste bylinky stočili do klbka. Malé pramienky byliniek, koriandru, petržlenu, kelu, špenátu a inej listovej zeleniny môžete pomaly vsúvať do vnútra bez použitia akejkoľvek sily.

Skvelý tip pre veľkú, listnatú alebo vláknitú zeleninu je odstrániť listy zo stonky, nakrájať listy a stonku na 3-5 cm dlhé časti a jemne ich vsúvať do odšťavovača, čím umožníte slimáku, aby prísady vtiahol do odšťavovača iba s jemnou pomocou v prípade potreby.

Tip #2) Najskôr odšťavte rastliny s nízkym obsahom vlákniny a rastliny s vysokým obsahom vlákniny odšťavte až nakoniec

Toto je naozaj dôležitý tip: Ak budete odšťavovať zeleninu s vysokým obsahom vlákniny, ako napríklad zeler alebo špenát, odšťavte ju ako poslednú! Prečo? Pretože vláknina v zeleri má tendenciu hromadiť sa vo výstupnom portu naspodku odšťavovacieho slimáka. Ak sa tento port zapchá, dôjde k pretekaniu dužiny, čím sa do vašej šťavy dostane väčšie množstvo dužiny. Ak ale budete nasledovať prvý tip, šanca, že k tomu dôjde, sa zníži takmer na nulu.

Kým zostane výstupný port otvorený, množstvo dužiny vo vašom džúse bude minimalizované. Najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, je najskôr odšťavovať ovocie a zeleninu s nízkym obsahom vlákniny: Jablká, mrkvu a tak ďalej a až potom húževnatejšiu a vláknitú zeleninu a ovocie. Týmto postupom dosiahnete oveľa lepšie výsledky, čo sa týka množstva dužiny vo výslednom džúse.

NB: Ak plánujete odšťavovať veľmi veľké množstvo a nevadí vám malé množstvo dužiny v džúse, ďalšou alternatívou (pre zabezpečenie, že odšťavovač nezablokujete), je striedať listovú a húževnatú zeleninu s tvrdšou zeleninou, ako je napríklad mrkva a červená repa.

Tip #3) Správne zasuňte červenú zátku

Uistite sa, že červená gumová zátka/jazyk naspodku odšťavovacej misy je správne vložený do patričnej štrbiny. Táto časť je odstraňovacia pre uľahčenie čistenia, lenže pri opätovnom vložení sa často vloží nesprávne. Slúži ako tlakový bod, aby sa zaistilo, že dužina vychádza zo sklzného žľabu.

Tip #4) Odšťavte svoju šťavu

Ak sa vo vašej šťave ešte stále nachádza priveľa dužiny, jednoducho šťavu nalejte naspäť do stroja a uvidíte, že po druhom prejdení strojom bude odstránená takmer všetka dužina.

Ak chcete, môžete ju tiež pretlačiť cez vrecko na orechové maslo. Tento spôsob si však vyžaduje viac času a úsilia.

 

Použitie kohútika odšťavovača:

Kohútik odšťavovača ponúka v odšťavovači Optimum funkciu navyše. Keď je umiestnený správne, môžete začať odšťavovať so zatvoreným kohútikom. To umožňuje dosiahnuť funkciu miešania, ktorá vám umožňuje odšťaviť vaše obľúbené prísady a naplniť tanier (max. 300 ml) vašou obľúbenou zmesou. Keď sú vaše potraviny odšťavené, jednoducho otvorte kohútik a vypustite zmiešanú šťavu do pohára - obmedzíte tak prípadné penenie. Vďaka automatickej funkcii vylučovania dužiny môžete aj naďalej odšťavovať, až kým sa nenaplní tanier, vypustiť šťavu a potom pokračovať v odšťavovaní. Funkcia miešania tiež zlepšuje výsledky pri príprave orechového masla.

 

Ako dlho mám močiť mandle pre prípravu mandľového masla?

Odporúčame mandle močiť minimálne 6 hodín, pričom ideálna doba je 12-14 hodín. Vodu (odporúča sa filtrovaná) slúžiacu na močenie je potrebné vymeniť každých 12 hodín.

Ak vodu pravidelné meníte, môžete ich nechať vo vode dlhšie, avšak v závislosti od tepla a podmienok prostredia často začnú mandle po čase kvasiť.

Nakoľko proces močenia má napodobiť prírodu a dážď, môžete mandle po počiatočnom období močenia vybrať a nechať vyklíčiť (pomocou k tomu určenej nádoby alebo vrecka na orechové maslo v pohári a oplachovania každých 12 hodín). Ak použijete kvalitní mandle, narastú im malé chvostíky. Ďalšie máčanie sa však neodporúča.

 

Aké sú rozmery zariadenia Optimum?

Výška: 46 cm
Šírka: 18 cm
Dĺžka: 23 cm
Rozmery sklzného žľabu: 3,5 x 5,5 
cm

Copyright Athena Solutions Pty Ltd

Kontakt Info

  • Athena Solutions Pty Ltd – Froothie (NL)
    Unit 4, 173-181 Rooks Road
    Vermont VIC 3133
    Australia
  • DPH registračné číslo : NL 824103099B01
    Zákaznícky servis : [email protected]
    Telefónne číslo : +421233456312

INSTAGRAM